

آداب دست دادن چگونه است؟
دست دادن به عنوان شکلی از آشنایی و احوالپرسی، در ویژگیهای تکاملی انسان ریشه دارد. به این دلیل شکلهای متفاوت آن تقریبا در همهی جوامع انسانی دیده میشود. در لحظهی دست دادن، فرصتی فراهم میشود
که دو طرف نوعی احساسِ متقابل اولیه حاصل کنند و به پشتوانهی آن، رابطه را گسترش بدهند. در هنگام دست دادن، دیگران درک و دریافتی از ما به دست میآورند و ما نیز به نوبهی خود شناختی از آنها حاصل
میکنیم. اما وقتی یک دست دادن نادرست اجرا شود، عملا احساسی منفی دربارهی مصافحه باقی میگذارد و طرف مقابل همواره با آن احساس به یادآورده میشود.
دست دادن نه دشوار است نه مستلزم دقت زیاد، کافی است نکاتی را مد نظر داشته باشید. اینجا فهرستی از بایدها و نبایدهای دست دادن را مرور میکنیم:
1. ارتباط چشمی برقرار کنید
2. حتما دستتان پاک و خشک باشد
3. به دنبال برتریجویی نباشید
دهی
1980 برای تثبیت قدرت و برتری در یک رابطه، لازم بود دست شما روی دست طرف مقابل قرار بگیرد. این بسیار زننده است، هرگز این کار را نکنید.
4. از فشار دادن انگشتان دست طرف مقابل خودداری کنید
5. ریاکارانه دست ندهید
ریاکاران در هنگام دست دادن هر دو دستشان را به کار میبرند. مگر در مواردی که طرف بهنحوی اجازه داده باشد یا در مورد عزیزانی .اگر احساس میکنید در نوع رابطهی شما تماس بیشتری لازم است، میتوانید
همزمان با دست چپ، ساعد طرف مقابل را لمس کنید.اگر به کسی برخوردید که شل دست داد، اخم نکنید و ناراحت نشوید. شما هم به همان اندازه دستش را بفشارید. خوشحال باشید از اینکه فرصتی پیدا کردهاید که نشان بدهید تا چه اندازه در روابط
اجتماعی هوشمند و خوشرفتار هستید.

چند قانون آداب معاشرت که بهتر است قبل از رفتن به جایی آنها را بلد باشیم
بهعنوان یک اصل مهم همیشه وقتشناس باشید
- هیچوقت با دست خالی به مهمانی نروید. با خودتان گل یا شیرینی ببرید.
- در مهمانیهای کوچک (مثلا هشت نفره یا کمتر) باید منتظر بمانید همه برای صرف غذا حاضر شوند و ابتدا میزبان شروع به غذاخوردن کند. در مهمانیهای بزرگ، هنگامی که تعدادی از افراد شروع به خوردن غذا
کردند، شما نیز میتوانید این کار را انجام دهید.
- کلیدها، بکس دستی، عینک آفتابی، تیلفون و هر وسیلهی دیگری را که به غذا ارتباطی ندارد، دور از میز قرار بدهید.
- سر میز غذا به کسی پیام ندهید. یکی از عادتهای بد رایج هنگام غذاخوردن این است که افراد همزمان با غذاخوردن در حال ارسال پیام به دیگران هستند. این کار از نظر دیگران بسیار آزاردهنده است.
- اگر نوشیدنی میل ندارید، آن را مؤدبانه رد کنید. به جای جملهی «نه نمیخورم!» به آرامی انگشتانتان را روی لبهی گیلاس قرار دهید و بگویید: «میل ندارم، ممنون.» همین جملهی ساده میتواند مانع از
ایجاد احساس بد در میزبان شود.
- اگر هنگام صرف غذا میخواهید آب یا نوشیدنی بنوشید، ابتدا بهآرامی با دستمال دهانتان را تمیز کنید تا لبهی گیلاس لکه نشود.
- اگر میزبان در حال تعارف ظرف سالاد یا نمکپاش به کسی است، هنگامی که از کنار شما عبور میکند آن را از دستش نکشید. اجازه بدهید ابتدا آن را به شخصی که درخواست کرده بدهد و سپس به شما تعارف
کند.
- ظرفها در خلاف جهت ساعت چیده میشوند. اما اگر کسی در سمت چپ شما چیزی خواست میتوانید ظرف را مستقیما به دست خودش بدهید.
- هنگامی که با دوستان و خانواده به رستوران میروید، میتوانید غذایی را که باقی مانده بستهبندی کنید و به خانه ببرید. اما در یک ناهار یا شام تجاری نباید این کار را انجام بدهید.

آدابوبعضی از نزاکت هایصرف غذا در یک جای دنیا اگر دست تان را روی میز بگذارید بیادبی است و یک جای دیگر اگر نگذارید، رو بروی صورت صاحبخانه نگاه میکنید و اینرا بد میگویید! یک جای دنیااز کارد بالای میز خبری نیست و یک جای دیگر اگر جای استیک تان را لیس بزنید دفعه بعدی مهمان تان نخواهند کرد. .. ناپلئون بتا پارت از انگلیسیها متنفر بود ولی اگر میدانست غذاهایشان چقدر پر و پیمان و میز شان رنگین است شاید می توانست کمی روی خوش به آنها نشان دهد!
طبق آداب و رسوم صرف غذا، آقا و خانم میزبان در دو انتهای میز رو به
روی هم می نشینند. غذا باید از سمت چپ به راست در جهت عقربه های ساعت (گردش عقربه ساعت ) سرو شود.
سرو غذا از سمت چپ مهمان و جمع کردن ظروف استفاده شده و چرب از سمت راست فرد انجام میشود دستمال های کتانی سفره هنگام شروع صرف غذا باید روی زانو قرار دهید و تا آخر همان جا باقی
بماند. از دستمال های کتانی سفره تنها برای تمـیز کردن دهان استفاده میشود. اگر خــواستـید چوکی خود را برای مدت کوتاهی ترک کنید باید دستمال سفره خود را روی چوکی قرار دهید که دیـگـران متوجه
شوند که شما بر میگردید. بعد از صرف غذا باید دستمال سفره را روی میز، سمت راست بشقاب قرار دهید. شروع صرف غذا باید توسط میزبان صورت گیرد نه مهمان حین صرف غذا، افراد به هیچ وجه نباید
میز غذا را ترک کنند مگر در موارد اضـطراری و باعذر خواهی. سر میز غذا برای برداشتن ظرفی که دورتر قرار دارد، باید از فرد نزدیک تر کمک گرفت.
بعد ازصرف غذا نباید بشقاب را به سمت جلو پیش تیله داد. برای بریدن و خردکردن غذا پنجه را با دست چپ و کارد را با دسـت راست گرفته و سپس باپنجه آن را محکم نگاه داشته و با کارد آن را ببرید. در روی چوکی راست و مستقیم بنشینید .
حین صرف غذا سعی کنید، از صحبت هاو موضوعات بحث برانگیز پرهیز کنید.
تکههایی که از غذا میان دندانهایتان گیر کرده را در حین غذا خوردن خارج نکنید. بر ای احترام به میزبان، آرام و با حوصله غذا بخورید. هیچگاه پیش از چشیدن غذا به آن
ادویه اضافه نکـنـیـد ایـن عـمل بیاحترامی به آشپز میباشد.
سر میز غذا سگرت نکشید. هیچگاه هنگام صرف غذا آرنج خود را روی میز قرار ندهید. هرگاه سوپ داغ بود برای سرد کردن به آن ندمید. هنگام صرف مایعات صدا نکشید. چای را نیز
برای خنک شدن در نعلبکی نریزید. برای خارج کردن استخوان از قاشق و یا پنجه کمک بگیرد و آن را گوشه بشقاب خود قرار دهید. قاشق و پنجه استفاده شده را نباید روی میز قرار داد و اگر هم به زمین
افتاد، آن ها را بردارید و یکی دیگر درخواست کنید. هنگام صرف غذا خم نشوید و صورت خود را به سمت غذا نبرید بـلکه غذا را توسط قاشق وپنجه بسمت دهان خود ببرید. پیش از نوشیدن مایعات لبهای خود را بـا دسـتـمال پاک کنید تا جای لک چربی روی گیلاس شما
نمایان نگردد. هنگام صرف غذا خود را نخارانید، سرفه نکنید و بینی خود را تمـیـز نـکنـیـد. همیشه در انتهای صرف غذا از مـیـزبـان و یـا آشــپز تشکر کرده و از غذا تعریف کنید.هنگام صرف غذا با
لوازم روی میز بازی نکنید، بـا صدای بلند نیز صحبت نکرده و دستکش نیز دست نکنید. اگر خواستید میز غذا را موقت ترک کنید قاشق وپنجه خود را به صورت ضرب دری در بشقاب قرار دهید تا دیگران متوجه شوند
بر میگردید، و اگر صرف غذا به پایان رسید آنها را بصورت اریب (وقتی عقربه های ساعت 4:55 را نشان می دهند) قرار دهید که نشان دهید دیگر چیزی نمی خورید.
آداب رفتن به خانه جدید
1. در برخی مناطق كشور درست بعد از اسباب كشی و حتی پیش از چیدن خانه یك مهمانی برگزار می شود تا محیط خانه از یك ساختمان خشك و بی روح به فضایی مطمئن و آرامش دهنده تبدیل شود و تازه واردان به خانه با داشتن شبی خوش در كنار اقوام و دوستان قدیمی و جدید، تحت تاثیر دلتنگی های خداحافظی با مكان و افراد قدیم قرار نگیرند.
2. ورود بر خانه با قرآن: یكی از آداب ورود در منزل جدید، ورود با قرآن است: رسمی است كه در آغازین لحظه های ورود به منزل جدید، انجام می شود. در این رسم و اعتقاد دیرین ورود نخستین فرد به فضای خانه همراه با قرآن، بسیار با اهمیت می دانند و آن را مدار بركت و خوش آمد می دانند. در این رسم، از فردی از اعضای خانواده یا شخص دیگری كه خوش قدم، پاك و درستكار است، خواسته می شود تا نخستین وارد شونده به فضای خانه باشد. این فرد، با یك جلد قرآن، برای رحمت و بركت و آینه، برای راست نمایی و زلالی، در حالی كه با پای راست وارد خانه می شود، جمله بسم الله الرحمن الرحیم را بر زبان می آورد و مقداری آب بر جای پای خود یا چهار گوشه ی اتاق یا حویلی می ریزد.
●یك تكه نان و كمی نمك برای خوش آمدید!
تغییر محل سكونت و نقل مكان كردن به خانهای جدید و اسبابكشی با تمام سختیها و نگرانیهایی كه به همراه دارد میتواند یكی از هیجانات زندگی باشد و در برخی نقاط دنیا از آن به عنوان بهانهای خوب جهت برپایی جشن و آغاز دوستیهای نو و محكم كردن پایه دوستیهای قدیمی یاد میشود.
جا به جایی محل زندگی و رفتن به نقطهای ناآشنا و آشنایی با افراد جدید و چیزهای نویی كه پیرامون این تغییر است برای بسیاری از مردم نگرانی و استرس میآورد. به همین خاطر از گذشتههای بسیار دوری كه ریشه و زمان دقیق آن به خوبی مشخص نیست، مردم دریافتند كه با برپایی جشن میتوان به یكدیگر برای سازش با شرایط جدید كمك كرد و در به وجود آوردن و یافتن راهی برای این منظور از كودكان نیز غافل نماندند. هر چه آنها سریعتر و راحتتر با دوستان و محل جدید زندگی آشنا میشدند كارها و مسوولیتهای سایر افراد خانواده هم راحتتر میشد و در این به هم خوردن نظم عادی زندگی، بزرگترها میتوانستند سریعتر و بهتر در جریان طبیعی و معمول زندگی كارها را ادامه دهند.
در برخی مناطق دنیا درست بعد از اسبابكشی و حتی پیش از چیدن خانه یك مهمانی برگزار میشود تا محیط خانه از یك ساختمان خشك و بیروح به فضایی مطمئن و آرامشدهنده تبدیل شود و تازهواردان به خانه با داشتن شبی خوش در كنار دوستان قدیمی و جدید، تحت تاثیر دلتنگیهای خداحافظی با مكان و افراد قدیم قرار نگیرند.
در جشن كه از آن به عنوان جشن گرم كردن خانه یاد میشود مهمانان سعی میكنند زمینه دوستی و ارتباط بین همسایه جدید را با سایر همسایگان برقرار كنند و از آن به عنوان راهی برای شكستن یخ ارتباط استفاده میكنند. در این مهمانی همه چیز غیر رسمی و دوستانه است و صرفا یك خوشامدگویی ساده و بدون تجمل بوده و هست و میزبان و مهمان سعی میكنند با خوردن غذایی خوب و ساده در كنار دوستان خوب تا میتوانند شاد باشند و صدای خنده را در محیط خانه به عنوان اولین صدا پخش كنند.
در مورد غذا نیز هیچ زحمتی را بر دوش میزبان نمیاندازند، غذاها در حالی كه تمام ظروف و وسایل صاحبخانه همچنان بسته است و چیده نشده در ظروف كاغذی و یك بار مصرف سرو میشود و گاهی اوقات غذا در یك اتاق، سالاد در جایی دیگر و میوهها و ... در بخشی دیگر از خانه گذاشته میشود تا همه مهمانان بتوانند به راحتی به قسمتهای مختلف خانه سر بزنند و با آن آشنا شوند. حتی پنجره اتاقها در روز مهمانی بدون پرده تا تمام خانه به همان شكلی كه هست مشخص شود.در بسیاری از كشورها نه تنها برای تعویض خانه و رفتن به محل جدید، جشن میگیرند بلكه برای بازسازی و تغییر شكل قدیمی خانه نیز جشن میگیرند و دوستان در كنار هم جمع میشوند.
دعا ورود به منزل جدید
در منابع حدیثی دعا ورود به منزل جدید وارد شده است؛ مانند:
1. امام صادق (ع) به نقل از پیامبر خدا(ص) فرمود:
«هر کس خانهاى میسازد، گوسفند چاقى قربانى کند و گوشت آنرا به بینوایان بدهد، و بگوید: "اللَّهُمَّ ادحَر عَنّی مَرَدَةَ الجِنِّ وَ الإِنسِ وَ الشَّیاطینِ، و بارِک لَنا فی بُیوتِنا"(خدایا! سرکشانِ جنّ و انس و شیاطین را از من بِران و خانههایمان را براى ما مبارک گردان)؛ اگر چنین کند، آنچه خواسته است، به او عطا میکنند»
2. رسول خدا (ص) به حضرت على (ع) فرمود:
«اى على! هر گاه در جایى فرود آمدى، بگو: "اللّهمّ أَنْزِلْنِی مُنْزَلًا مُبارَکاً وَ أَنْتَ خَیْرُ الْمُنْزِلِینَ" (خدایا! مرا در منزلگاهى خجسته فرود آور، که تو بهترینِ فرودآورندگانى)، تا از برکت این دعا خیر آن منزل نصیبت شود، و شرّش از تو دفع گردد»
البته روایت اخیر؛ سفارشی کلی و برای همه مکانهایی است که انسان میخواهد آنجا را به عنوان محل اقامت خود - هر چند به مدت بسیار کوتاه - قرار دهد، ولی حداقل یکی از مصادیق عمل به این حدیث، برای ورود به منزل جدید میباشد.
● دادن هدیه و كادوی خانه نویی!
هدیه دادن به شخصی كه به خانهای نو میرود از رسوم آشنا در میان بسیاری از مردم جهان است. رسمی زیبا كه واجب نیست اما در صورت اجرا بسیار پسندیده است، اما آنچه مهم است سادگی و دوری از تجمل است.
در جاهایی كه به این امر بها میدهند، به هیچ عنوان به گرانی و منحصر بهفرد بودن هدیه توجه نمیشود و از آن جایی كه پیش از جابه جایی و استقرار نهایی افراد خانه به آنها هدیه داده میشود و در جشن ایشان شركت میكنند میبایست چیزی تهیه شود كه فقط نماد و مظهر ابراز دوستی باشد و به عبارتی تا روز چیده شدن وسایل و مرتب شدن خانه بحث ایجاد آشفتگی در خانه نو نباشد.
شاید باور این مساله برای ما مشكل باشد كه در برخی كشورهای اروپایی و روسیه سادهترین چیزها با مفهومی بسیار زیبا هدیه داده میشود. برای مثال:
▪ عسل به نیت شیرینی و حلاوت زندگی در مكان و خانه جدید
▪ نان به نیت بركت و پر بودن سفره و داشتن روزی در تمام روزهای حضور در خانه جدید
▪ نمك برای آنكه زندگی در این مكان جدید طعم و مزهای مناسب داشته باشد.
▪ شمع به امید وجود نور و روشنی در محیط خانه و خانواده.از طرفی رسم است كه در كشورهای شرقی به مهمانان برنج نیز میدهند كه نوعی نماد بركت و پر باری سفره به حساب میآید. و رسم است كه همسایگان برای همسایه جدید تكهای نان و نمك (در اولین روز حضورش در خانه جدید) هدیه میبرند تا بركت، سلامت و طعم و مزه واقعی خوشبختی پیش از چیده شدن وسایل، وارد آن خانه شود.
● این هم نوع دیگر از این مهمانیاز آنجایی كه تمام كارها به منظور شادتر بودن افراد حاضر در مهمانی و سادگی كار انجام میشود در بعضی كشورها نیز «قابلمه پارتی» برگزار میشود. یعنی تمام همسایهها شخصا غذایی تهیه میكنند كه میزان آن بیش از مصرف خودشان است و بخشی از مهمانان نیز میتوانند از آن بخورند و سپس با قابلمههای غذای آماده كه آن را نیز نماد بركت و سعادت میدانند در خانه همسایه جدید جمع میشوند. ریشه این نوع مهمانی به قرن شانزدهم و انگلستان باز میگردد كه این قابلمههای پر از غذا را قابلمه شانس و خوشبختی میدانستند!
● جشن ترك خانه قدیمی این هم بهانهای دیگر برای دور هم جمع شدن، دوستان و همسایگان در آخرین روزهای حضور افراد خانواده كه كنار آنها حاضر میشوند. باز مهمانی سادهای برگزار میشود و همه به كمك یكدیگر خانه را تمیز میكنند و اگر احتیاج به تعمیری داشت با هم این كار را انجام میدهند و آنجا را برای حضور افراد جدید آماده میكنند و این را جشن سردكردن خانه میدانند! نه گرم كردن!
● جشن ورود به منزل نو در هندوستان آنها نیز به نیت داشتن زندگی آرام و همراه با صلح و صفا در محیط جدید، جشنی برگزار میكنند كه همراه آن مراسم مذهبی وجود دارد كه از ساعت ۳۰/۴ صبح آغاز میشود و میزی از خوراكی تهیه میكنند روی آن موز، شیر، نارگیل گذاشته و چراغی را روشن كرده و فضا را با گلهای زیبا تزئین میكنند. همه مهمانان یك به یك دست خود را روی شعله میگیرند و از نارگیل به نیت خوشبختی و سعادت میخورند. بعد صاحبخانه شیر را میجوشاند و عمدا اجازه میدهد مقداری از شیر سر برود و روی زمین بریزد تا با این كار بركت به خانه نو آورده شود. سپس مهمانان یك به یك از آن شیر باقیمانده مینوشند.

در تزئین میز نان خوری دقت نمائید :
برای تزئین و چیدن گل روی میز خوب است كه چند نكته اساسی و مهم را به یاد داشته باشید.
انتخاب گل :شما می توانید هر گلی را كه می خواهید و دوست دارید انتخاب كنید، اما باید توجه كنید كه رنگ گل ها با هم تركیب مناسبی را تشكیل دهد. هماهنگی بین رنگ گل ها و رنگ دستمال سرسفره ها نیز جلوه بیشتری به میز شام می بخشد، بلندی گل ها را به گونه ای تنظیم كنید تا میهمان هایی كه در دو طرف میز قرار گرفته اند بتوانند به راحتی باهم به گفتگو بنشینند.
راهنمای آراستن گل سرمیز :اسفنج گل آرایی را درست به اندازه بشقاب كه برای این كار در نظر گرفته اید ببرید و با نوار چسب ویژه گل آرایی آن را به ظرف محكم بچسبانید تا ثابت بماند، شمع ها را در وسط ظرف در اسفنج فرو كنید، تشریفات چیدن میز میهمانی رسمی :گیلاس ها را بالای محل قرار گرفتن كارد و معمولاً به ترتیبی سرمیز می گذارند كه به راحتی برای نوشیدن در دسترس باشد. فرانسوی ها گیلاس ها را كمی بیشتر نزدیك به وسط قرار می دهند، همیشه جک آب را سر سفره بگذارید و مراقب باشید كه در تمام مدت صرف غذا آب جک پر باشد. دستمال سفره :دستمال سفره را به زیبایی و دقت در بشقاب نان در سمت چپ یا در وسط بشقاب غذا خوری بگذارید. برای تزئین نیز می توانید از حلقه دستمال سفره استفاده كنید، در انتخاب رنگ رومیزی ذوق و سلیقه به خرج دهید.
شمع :برای میهمانی شام، مناسب است و به فضای محیط گرمی بیشتری می دهد.
گل :همیشه روی میزی كه می چینید گل هم بگذارید، ظرافت خاصی به میز شما می دهد. فراموش نكنید كه اگر لازم باشد نمك، مرچ و را سرمیز بگذارید. اما اگر چیز شیرینی پذیرایی كنید آنها را از روی میز بردارید..
آداب مهمانیب رفتن
1 - قبل از رفتن به مهمانی، با میزبان تماس گرفته و با وی هماهنگی
كنید.
2 - بهتر است از میزبان بخواهید خود وقت مناسب را تعیین كند.
3 - اگر برای اولین بار به منزل كسی میروید بهتر است دست خالی نروید و با توجه به شرایط میزبان و در حد توان هدیهای ببرید.
4 - در پذیرایی، محدودیتهای میزبان را درك كنید و انتظارات بیش از حد توان او نداشته باشید.
5 - موضوعات اختلاف برانگیز مطرح نكنید و مهمانی را به میدان جنگ و جدل تبدیل نكنید.
6 - احترام میزبان را نگه دارید و از محكوم كردن او و به كرسی نشاندن حرف خویش منصرف شوید.
7 - در جمع از ثروت و داراییها و افتخارات خویش تعریف نكنید و از شغل و مقام پردرآمد و پولساز خود صحبت نكنید، بویژه اگر مخاطب شما فاقد آنها باشد.
8 - از گلهگذاری و غیبت در مهمانی بپرهیزید و پشتسر مهمانان، میزبان، دوستان و نزدیكانتان بدگویی نكنید.
9 - به عنوان میزبان، با مهمانان خود به گرمی رفتار كنید. از درد و غم، بیماری و گرفتاریهای روزمره خود برای مهمانان داستان نسازید.
10 - اگر در منزل خود عادت غذایی یا آداب خاصی دارید كه میزبان قادر به برآورده كردن آن نیست از وی تقاضای آن را نكنید ( باعث دردسر یا شرمندگی او نشوید ).
11 - در خوردن غذا مانند منزل خود رفتار نكنید. ( از پرخوری بپرهیزید ).
12 - بعضی افراد در مهمانیها عادت دارند ساكت در گوشهای بنشینند،حرفی نزنند یا مدام مشغول خوردن باشند. این كار دور از شأن و شخصیت افراد است.
13 - فراموش نكنید شما حق ندارید دكوراسیون منزل میزبان را تغییر دهید.
14 - در مهمانی تمام وقت را با یك نفر از حاضران به گفت و گو نپردازید، طوری كه گویی شخص دیگری در آن محل حضور ندارد.
15 - كودكان خود را كنترل كنید تا باعث زحمت برای میزبان نشوند. (به كودكانتان از قبل تذكر دهید.)
16 - در زمان نشستن شما تابع میزبان هستید، اگر به شما تعارف كرد كه جای خاصی بنشینید، حتما رعایت كنید.
آداب مهمانداری
آداب و رسوم برگزاری مهمانی در کشورهای جهان
مهمانی رفتن، سنتی مشترك در تمامی فرهنگ هامی باشد.
افغانها از جمله اقوامی هستند که در میان کشورهای دنیا به مهماننوازی شهرت دارند. هر چند که امروزه دید و بازدیدهای اقوام و دوستان و آشنایان در مقایسه با گذشته کمرنگتر شده و گاهی این دیدارها به دید و بازدیدهای نوروزی محدود شده است .
پایبندی به سنتهای کهن :اگر نگاهی به آداب و رسوم اجتماعی دیگر کشورها بیندازیم و آنها را با آداب و رسوم حاکم بر جامعه افغانها مورد مقایسه قرار دهیم متوجه خواهیم شد که علیرغم این که در بسیاری از کشورها دید و بازدیدهای خانوادگی در مقایسه با گذشته کمرنگتر شده و بسیاری از سنتهای قدیمی به دست فراموشی سپرده شدهاند اما همچنان در بسیاری از کشورها مهمانیها به شیوههای سنتی و با رعایت آداب و اصول اجتماعی برگزار میشود.
مهمانی های بدون تكلف :برخلاف انگلیسیها، آمریکاییها در روابط خانوادگی خود معمولا راحت تر هستند و حتی اگر میزبان یا مهمان اصول و آداب اجتماعی را رعایت نکند، نشانه بیاحترامی نخواهد بود. در این کشور مهمان معمولا هدیه کوچکی که اغلب گل یا گلدان یا یک بسته شکلات است برای میزبان میآورد و اگر مهمانی بخواهد چندین روز در جایی اقامت داشته باشد بهتر است در پایان مدت اقامت خود هدیه کوچکی را به پاس قدردانی از زحمات میزبان به او تقدیم کند. اگر چه تاخیر در مهمانیها پذیرفتنی است اما معمولا غذا در ساعت معینی سرو خواهد شد.
در جاپان نیز كه یکی از پیشرفتهترین کشورها از نظر فناوری است، پایبندی به آداب و رسوم در این کشور از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است و به همین علت بسیاری بر این باورند که کشور جاپان از این نظر که توانسته است علیرغم پایبندی به سنتهای كهن و دیرینه به استقبال فناوریهای جدید در زندگی روزمره برود در مقایسه با دیگر كشورها منحصر به فرد بوده است. آداب و رسوم كشور جاپان كه برگرفته از فرهنگ كهن این كشور است، بسیار مهم محسوب میشود. جاپانیها بسیار مودب و در عین حال مهماننواز هستند. دعوت از مهمان برای حضور در یك مهمانی ضروری است و اغلب آنها بدون دعوت میزبان در مهمانیها حاضر نمیشوند. به همراه داشتن هدیهای هرچند كوچك برای میزبان نیز نشانه احترام و ادب مهمان است و اگر فردی برای حضور در یك مهمانی دعوت شده هدیهای برای میزبان نیاورده باشد نشاندهنده بیاحترامی او نسبت به میزبان است و مهمان حتما در بدو ورود خود این هدیه را به میزبان تقدیم میكند و معمولا هنگامی كه مهمان قصد خروج از منزل میزبان را دارد میزبان نیز هدیهای را به او تقدیم میكند كه اگرچه ممكن است مهمان در ابتدا از پذیرفتن آن خودداری كند اما شرط ادب و احترام این است كه حتما این هدیه را از میزبان قبول كند.هندیها نیز از جمله اقوامی هستند كه بسیار پایبند به خانواده بوده و علاقه زیادی به حفظ سنتهای كشورشان دارند. از آنجایی كه خانواده در كشور هند از جایگاه بسیار مهم و ارزشمندی برخوردار است در این كشور اغلب دید و بازدیدها در خانواده انجام میشود. اگرچه گاهی دوستان و اقوام نزدیك بدون اطلاع میزبان و به طور سرزده و بیخبر به دیدن همدیگر میروند اما در شهرهای بزرگ رسم بر این است كه مهمان باید قبل از رفتن به مهمانی به میزبان اطلاع دهد. در این كشور معمولا مهمانان دسته گلی برای میزبان هدیه میآورند. اگر فردی به مهمانی شام یا ناهار دعوت شده باشد معمولا هدیه كوچكی كه اغلب شیرینی یا شكلات است را نیز به عنوان هدیه به میزبان تقدیم میكند. اگر تعدادی مهمان برای شام یا ناهار به مهمانی دعوت شده باشند میزبان به شیوه غذایی خاص خود كه برگرفته از آیینها و سنتهای حاكم بر هر خانواده است غذای مفصلی را برای مهمانان خود تدارك میبیند .
برگزاری مهمانیهای بزرگ و تشریفاتی :مصریها یكی از تجملاتیترین میزبانان دنیا هستند. از آنجاییكه مردم كشور مصر از سالها پیش در حاشیه رود نیل زندگی میكردند فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی حاكم بر این كشور متاثر از فرهنگ بسیاری از دیگر كشورها بوده است. مصریها در برگزاری مهمانی به تجملات و تشریفات اهمیت زیادی میدهند. از آنجاییكه در آداب و رسوم حاكم بر جامعه مصر دید و بازدیدهای خانوادگی از جایگاه بسیار مهمی در حفظ روابط خویشاوندی برخوردار است، دیدار اقوام و آشنایان یكی از بهترین و مورد توجهترین كارها در اوقات فراغت افراد محسوب میشود. در كشور مصر نیز مانند كشور ما فرزندانی كه ازدواج كردهاند در روزهای تعطیل برای دیدن پدر و مادرهایشان دور هم جمع میشوند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید كه در این كشور، دیدن دوستان در خارج از محیط خانه و معمولا در كافیشاپها انجام میشود و اغلب دوستان برای دیدن همدیگر به جای اینكه در مهمانیهای خانوادگی حضور داشته باشند ترجیح میدهند ساعاتی از روز تعطیل خود را كافیشاپها به دیدار دوستانشان اختصاص دهند و به همین علت حتی در كوچكترین روستاهای این كشور هم حداقل یك كافیشاپ وجود دارد.
مردم كشور مصر اغلب اتفاقات مهم زندگی خود نظیر موفقیت در زمینههای مختلف، ازدواج، تولد یا حتی تعطیلات ملی و رسمی را دور هم جشن میگیرند و این در حالی است كه ایتالیاییها در نقطه مقابل مردم این كشور اغلب از اسراف و تجملگرایی پرهیز میكنند و دور هم جمعشدنهای دوستانه و ساده را به تجملات ترجیح میدهند.
ایتالیاییها اغلب مهمانان خود را به ناهار دعوت میكنند و اگر به ندرت افرادی را برای شام دعوت كنند حتما این افراد، از افراد بسیار مهمی هستند كه باید از آنها با 7 نوع غذای مختلف پذیرایی كرد. در این مهمانیها بلافاصله پس از ورود مهمانان، میزبان حلقه گل زیبایی را به نشانه تشكر از پذیرش دعوت خود به آنها هدیه خواهد داد.
چینیها نیز از جمله اقوامی هستند كه وفاداری آنها نسبت به خانواده از گذشتههای دور زبانزد مردم دیگر كشورها بوده است. آنها مردمانی بسیار مودب هستند و به همین علت برای پایبندی به قوانین و آداب و رسوم اجتماعی اهمیت زیادی قائل هستند تا جایی كه این پایبندی حتی بر روابط بین افراد خانواده و اقوام و آشنایان و حتی دید و بازدیدهای آنها نیز سایه انداخته است.
در كشور چین نیز همانند كشور ما حضور افراد در مهمانیهای رسمی مستلزم دعوت از آنها از سوی فرد میزبان است و این در حالی است كه اگر مهمانی غیررسمی باشد، ممكن است برخی از افراد بدون دعوت و حتی بدون این كه به میزبان اطلاع دهند، در این مهمانی حضور پیدا كنند. اما اگر فردی كه برای حضور در یك مهمانی رسمی دعوت شده باشد، حتی چند دقیقه دیرتر از زمان شروع مراسم در این مهمانی حاضر شود، نشانه بیاحترامی به فرد میزبان است. اغلب افرادی كه در یك مهمانی رسمی حضور پیدا میكنند، از صحبتكردن و ایجاد هر گونه سروصدا در مدت زمان برگزاری مراسم خودداری میكنند.
افرادی كه برای حضور در یك مهمانی رسمی و حتی غیررسمی دعوت شده باشند، میتوانند هدیه كوچكی برای میزبان بیاورند اما معمولا در كشور چین پذیرفتن هدیههای گرانقیمت از سوی میزبانان مرسوم نیست. اقوام و دوستان نیز معمولا دست خالی به مهمانی نمیروند و هدایای كوچكی مانند میوه، شكلات، كیك، چای یا حتی سیگار را برای میزبان به همراه خود میآورند. در مهمانیهای غیررسمی، میزبان غذای سادهای برای مهمانان خود تدارك میبیند و هیچگاه قبل از رفتن مهمانان هدایای آنها را باز نمیكند. از آنجا كه چینیها اغلب افرادی سحرخیز هستند، اگر به مهمانی شام دعوت شده باشند، میزبان شام را قبل از ساعت 7 شب برای مهمانان سرو میكند و به این ترتیب مهمانی شام خیلی زود تمام شده و مهمانان منزل میزبان را ترك میكنند.
جالب است بدانید كه در پایان مهمانی هر یك از افراد برای تشكر از میزبان، قبل از ترك مهمانی با یك سخنرانی كوتاه و دوستانه از زحمات میزبان تشكر و قدردانی میكنند.
آداب اجتماعی مهمانداری در انگلیس :پایبندی انگلیسیها به اصول اخلاقی و سنتها و آداب و رسوم اجتماعی در همه كشورهای دنیا زبانزد است. اگرچه مهمانیرفتن یا دعوت از مهمان در بین انگلیسیها چندان مرسوم نیست، اما آنها از جمله افرادی هستند كه رفتن به مهمانی یا دعوت از مهمانان را مستلزم رعایت بسیاری از آداب اجتماعی حاكم بر جامعه انگلیس میدانند.
انگلیسیها هیچ گاه بدون اطلاع میزبان در مهمانیها شركت نمیكنند و تلفن زدن به میزبان قبل از رفتن به مهمانی را شرط ادب و احترام به میزبان میدانند. در این كشور معمولا افراد به مهمانی شام دعوت میشوند و آنها نیز هدیه كوچكی را برای میزبان به همراه خود میآورند.
در انگلیس هر میزبان برای دعوت از افراد برای حضور در مهمانیهای رسمی باید 2 هفته قبل از مهمانی، تاریخ برگزاری مهمانی را به آنها اطلاع دهد كه این دعوت میتواند از طریق یك تماس تلفنی، ارسال نامه الكترونیكی (ایمیل) یا پیام كوتاه باشد كه البته برای رعایت ادب و احترام به مهمان، بهتر است دعوت از طریق تماس تلفنی انجام شود، اما اگر میزبان قصد داشته باشد مهمانانی را برای یك مهمانی رسمی دعوت كند، باید یك یا 2 ماه قبل از برگزاری مهمانی با ارسال كارت دعوت مهمانان را از تاریخ دقیق برگزاری این مهمانی مطلع سازد. علیرغم این كه قبل از دهه 1960 مرسوم بود كه از مهمانان با غذاهای سنتی این كشور ـ كه اغلب از گوشت گوساله تهیه میشود ـ پذیرایی شود اما شیوه غذایی مردم انگلیس در این سالها دستخوش تحولات بسیار زیادی شده و انگلیسیها این روزها علاقه زیادی به خوردن غذاهای اروپایی و آمریكایی پیدا كردهاند تا جایی كه خوردن این نوع غذاها در مهمانیهای رسمی و غیررسمی جایگزین غذاهای سنتی شده است.
مالزیایی ها مهمانی نمی دهند
در كشور مالزی نیز مانند كشور ما دید و بازدید از اقوام و بزرگترهای خانواده از اهمیت زیادی برخوردار است. در این كشور به مانند بسیاری از كشورها فرزندان خانوادهها در روزهای تعطیل به دیدن پدر و مادرهایشان میروند.
در این كشور مهمانیرفتن و مهمان دعوتكردن چندان مرسوم نیست و اغلب آنها در خارج از خانه دور هم جمع شده و ساعاتی را در كنار هم میگذرانند.
جالب است بدانید كه در كشور عربستان پذیرایی از مهمان آداب و رسوم خاصی دارد و معمولا بلافاصله پس از ورود مهمانان با یك وعده غذای مخصوص ـ كه معمولا از گوشت بره یا شتر تهیه شده است ـ از مهمانان پذیرایی میشود. در این كشور زمان زیادی از دید و بازدیدهای خانوادگی به پذیرایی از مهمانان با غذاهای متنوع اختصاص پیدا میكند. اغلب افراد برای ناهار به مهمانی دعوت میشوند و معمولا از آقایان در محلی جداگانه و قبل از خانمها پذیرایی میشود.
میزبان معمولا از چندین روز قبل از مهمانی همهچیز را برای مهمانان خود آماده میكند تا بتواند به بهترین نحو ممكن از آنها پذیرایی كند. اگرچه پایبندی به این سنت امروزه در كشور عربستان كمتر مرسوم است اما در گذشته رسم بر این بود كه یك روز قبل از برگزاری مهمانی گوسفند یا شتری را برای مهمانان قربانی میكردند و غذای آنها را از همین گوشت قربانی تهیه میكردند.علیرغم اینكه فرهنگ اجتماعی هر كشور متاثر از تاریخ آن كشور بوده وجود و تفاوت در آداب و رسوم حاكم بر هر جامعه امری اجتنابناپذیر است كه بیش از هرچیز میتواند نشاندهنده تار و پود تشكیلدهنده ساختار هر جامعه باشد، آنچه مسلم است این كه نیاز به احساس وابستگی بین افراد، علاقه به همدیگر، لزوم مشاركت آنها در زندگی و همچنین كمك به همدیگر برای ادامه حركت در مسیر زندگی از ویژگیهای مشترك همه انسانها در گوشه و كنار این دنیای بزرگ محسوب میشود كه اگر بسیاری از سنتها و آداب و رسومی را كه بیشتر جنبه ظاهری دارند كنار بگذاریم در نهایت جامعهای خواهیم داشت كه در آن همه انسانها بدون داشتن تفاوتهای محسوس برای رسیدن به یك هدف مشترك در زندگی در تلاش خواهند بود.
این گونه غذا نخورید!
اینکه سرپا غذا بخورید یعنی صبحانه، نهار یا شام را ایستاده میل کنید الزاماً خطرناک نیست. اما با این حال اینگونه غذا خوردن احساس گرسنگی را برطرف نمیکند. برای همین هم معمولاً به ریزه خواری بعد از غذا رو میآورید. این عادتهای نامناسب غذایی به اضافه وزن و چاقی مفرط منجر میشود. واقعیت این است که این حالتها نیز برای بدن گران تمام میشود. برای همین متخصصان گروپ تغذیه توصیه میکنند که همیشه نشسته غذا بخورید.
نحوه درست غذا خوردن
لحظاتی که برای غذا خوردن اختصاص داده میشود باید در آرامش واقعی باشد. در این لحظات نباید بدن ما در تنش و استرس باشد. به خاطر اینکه استرس کار هاضمه را دچار اختلال جدی میکند. نشسته و در حالت آرام غذا خوردن به تعادل غذایی کمک کرده و اجازه نمیدهد که بدن دچار مشکلاتی مانند چاقی و اضافه وزن شود.
بهتر است بدانید که ریزه خواریها و یا غذا خوردن با عجله و درست نجویدن لقمه ها نیز به تعادل غذایی و بدن آسیب میزند و در برخی افراد به اضافه وزن منجر میشود.
احساس گرسنگی با خوردن یک میان وعدهی مناسب آن هم در حالت نشسته و با آرامش از بین میرود. در این صورت فرد با تمرکز بیشتری غذا میخورد و بیشتر میتواند از آنچه خورده است بهره ببرد.
متخصصان به افرادی که رژیم میگیرند توصیه میکنند که همیشه با توجه به اشتهای خود غذا بخورند. یعنی فقط زمانی که احساس گرسنگی میکنید غذا بخورید و از روی عادت یا بیحوصلگی به سراغ مواد غذایی نروید. بدن برای اینکه بتواند احساس سیری را دریافت کند به آرامش نیاز دارد. برای رسیدن به این وضعیت هم لازم است که از سرپا غذا خوردن و همچنین تند غذا خوردن بپرهیزید.
اینکه یک بشقاب از بهترین مواد غذایی دنیا را دستتان بگیرید و این طرف و آن طرف بدوید و در عین حال غذا هم بخورید نه تنها چیزی عاید بدنتان نمیکند بلکه به سیستم گوارشتان نیز آسیب میزند.
برای اینکه تغذیهی سالم و متعادلی داشته باشید توصیه میشود که سه وعدهی غذایی را به هیچ عنوان فراموش نکنید. صبحانهتان باید کامل و سرشار از پروتئینها باشد. تا جایی هم که میتوانید از ریزه خواری بین وعده های غذایی بپرهیزید.
علاوه بر این لازم است که یک تعادل مناسب بین چربیها، پروتئینها و کربوهیدرات ها برقرار شود. البته داشتن تعادل غذایی فقط به اینها خلاصه نمیشود. همان طور که گفتیم شیوهی غذا خوردن هم بسیار مهم است.
سعی کنید در ساعات مشخصی غذا بخورید. درست است که شاید با مشغلههای زندگی امروز زمان کمی برای داشتن سه وعدهی غذایی با آرامش مانده باشد اما به خاطر سلامتیتان هم که شده باید تمام تلاشتان را بکنید که زمانی را برای غذا خوردن اختصاص دهید آن هم به حالت نشسته و تا حد امکان با آرامش. حتی اگر سر کار هستید و دور و برتان شلوغ است باآنهم سعی کنید یک گوشهی دنج و دور از هیاهو پیدا کنید. بنشینید. لقمههایتان را با دقت بجویید و از غذایتان لذت ببرید.
اداب معاشرت در هنگام ملاقات و معرفی:
قبل از حضور در مکان های رسمی یا ملاقات مهم با دیگران, از این موارد استفاده نکنید:
1- سگرت , سیر ,پیاز ,لباس های اطو نشده یا بودار و غیره که بوی آن باعث آزار دیگران می شود (هرچند که ممکن است تحمل کنند و چیزی نگویند).
2- در هنگام معرفی ,شایسته است افراد پایین تر را(از لحاظ سنی یا شغلی) به افراد بالاتر معرفی کنید.
3- در ملاقات رسمی با دوستان , در صورت لزوم ,همراهان خویش را معرفی کنید.
4- هنگام معرفی افراد به یکدیگر,اسامی را واضح و شمرده بیان کنید.
5-هنگام معرفی یک فرد به دیگران بیش از حد از وی تعریف و تمجید نکنید.
6- وقتی به طور اتفاقی به یک دوست یا آشنای قدیمی می رسید و قصد احوال پرسی دارید,ابتدا خود را معرفی کنید.اگر لازم شد مکان ,زمان یا موضوع دوستی یا اشنایی را نیز بیان کنید.(شاید طرف مقابل اسم یا فامیل شما را فراموش کرده باشد)
7- هنگامی که با جمعی ملاقات می کنید ,بهتر است ,ابتدا با بزرگ تر احوال پرسی کنید سپس با بقیه(مثلاً ,ابتدا با پدر خانواده سپس با فرزندان).
8- هنگام ملاقات با کسانی که لازم است شما را بشناسند , پیشاپیش خود را با نام خانوادگی معرفی کنید.(در صورت لزوم اسم کوچک یا سمت خود را نیز ذکر کنید).
9-هنگامی که شما را معرفی می کنند و نشسته اید ,بهتر است بلند شوید یا نیم خیز شوید و به جلو خم شوید.